Podczas konsultacji przeprowadzany jest szczegółowy wywiad zdrowotno–żywieniowy. Dokładnie analizowane są informacje na temat sposobu odżywiania, stylu życia, aktywności fizycznej, stanu zdrowia dziecka (schorzenia stwierdzone kliniczne, wyniki badań laboratoryjnych, dolegliwości przewodu pokarmowego, alergie i nietolerancje pokarmowe, rozwój psychomotoryczny, stosowane leki i inne). Na podstawie siatek centylowych dietetyk określa, czy dziecko ma prawidłową masę ciała. Dokładnie omówione zostają osobiste preferencje dziecka i jego ewentualne zaburzenia integracji sensorycznej, dotyczące spożywania pokarmów. Podczas wizyty dietetyk wybiera najlepszą dietę dla dziecka, adekwatną do jego stanu odżywienia, wieku, stylu życia i ewentualnych schorzeń lub zaburzeń. Rodzic otrzymuje wskazówki i zalecenia indywidualnie dostosowane do dziecka z wyszczególnieniem produktów wskazanych i wykluczonych z diety. Dietetyk podpowiada także, jakich produktów unikać, a jakie warto kupować oraz jak praktycznie wykorzystywać sztukę kulinarną i szybko przygotowywać zdrowe, bogate w składniki odżywcze posiłki.
Na podstawie konsultacji dietetyk może sporządzić 7 lub 14 dniowy jadłospis, dostosowany do potrzeb fizjologicznych organizmu, uwzględniający zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze, tryb życia i preferencje smakowe. Jadłospisy są indywidualnie układane i dostosowane do współistniejących chorób i/lub zaburzeń oraz budżetu i umiejętności kulinarnych każdego pacjenta.